dimecres, de juliol 12, 2006

Gaudí i Llull

"Ja el geni de ma terra se'm mostra cara a cara" (Jaume Collell i Bancells)

Si em demanen qui son el dos guerrers més importants en tota la història de la nostra tribu ho tinc ben clar: són en Llull i en Gaudí.

Cap altre dels nostres ha conseguit arribar als cims que ells amb un coratge i una valentia insòlita assoliren. Cims que es poden albirar i s'albiren, degut a la seva alçaria i majestuositat, des de totes les terres i paissatges d'aquest el nostre món.

Ells produiren fruits intelectuals, estètics i espirituals d'un valor, una qualitat i una subtilesa tan gran i tan admirable que fa que per merit propi els poguem celebrar com a unes de les més refinades produccions que mai s'han produit en la història de la humanitat.

Tan un com l'altre obriren portes i vies increibles que es convertiren en solids fonaments ben afermats a les més pures arrels de la nostra tribu, arrels per les que brolla ben viva la saba més valuosa del nostre poble. Fonaments que per altra banda tenen un valor universal reconegut, aquí i allà, des de Islàndia fins al Japó.

Es una llàstima que dins de la nostra tribu en molts casos la valoració d'aquests dos personatges universals, genials, sorprenents i incalificables no passi més enllà de l'anecdota turistico-estètica o un calaixet dins l'armari de la història de la literatura.

Les portes que ells obriren i les vies que començaren a definir haurien d'esser aprofitades, amb valor i coratge. Els dons que ells ens feren als hem de saber valorar.

Ens fan falta nous guerrers que siguin capaços d'alçar-se i obrir-se a horitzonts més amples i nítids, adoptant com a propis els solids fonaments que ells bastiren, anant més enllà dels exquisits cims que ells, en Llull i en Gaudí, van assolir.

Etiquetes de comentaris: